moederkat en kitten

Vroegcastratie bij katten!

Sinds januari 2012 werk ik als vrijwilliger in een kattenasiel. Vanaf april is er sprake van een ware ‘kittenexplosie’. Er komen gezonde aanstaande moeders, zieke aanstaande moeders, schuwe aanstaande moeders, inteelt aanstaande moeders, piepjonge moeders… De kittens worden geboren en komen vaak al ziek ter wereld. Gelukkig is er een groot aantal pleeggezinnen actief waar deze kittens opgroeien en zodat de asiels kunnen zoeken naar nieuwe adressen voor deze kittens die toch een enigszins valse start maken.

Zwerfkattenprobleem

Het zwerfkattenprobleem wordt steeds groter. Sinds 2009 wordt er serieus gedacht aan ‘vroegcastratie’, juist voor de grote groep zwerfkatten. Katten worden steeds jonger vruchtbaar en zorgen dus op steeds jongere leeftijd voor nageslacht. Bovendien kunnen (jonge) moeders vaak niet voldoende voedsel vinden voor de lactatie, het zogen van haar kittens.

Verenigde Staten van Amerika

In de Verenigde Staten van Amerika wordt deze vroegcastratie al tientallen jaren toegepast. De bakerpraatjes van toename van gedragsproblemen, verstoorde groeiontwikkeling, een verkleinde plasbuis bij katers en problemen die zouden ontstaan door het toedienen van narcosemiddelen worden daar met klem naar de andere wereld gewezen.

In Nederland heeft de ‘vroegcastratie’ inmiddels ook een groot aantal medestanders. Fokkers zien meer voor- dan nadelen in de vroegcastratie. Ook een aantal dierenartsen vindt dat de voordelen van het vroegcastreren groter zijn dan de nadelen. De Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), heeft zich in 2009 al, in haar tijdschrift positief uitgelaten over vroegcastratie bij zwerfkatten.

Voordelen

Ik heb ontdekt dat er een groot aantal voordelen is:

 • De poezen herstellen sneller, omdat ze jonger zijn. Ervaring met vrouwelijke kittens in het asiel, dat zij na een paar uur alweer eten en spelen.
 • Het risico voor mamatumoren neemt af, evenals baarmoederontstekingen.
 • De kittens, katers en poesjes, herstellen samen met broertjes en zusjes.
 • Het aantal zwerfkatten neemt af.

Nadelen

 • Er is een iets verhoogd risico op fracturen.
 • Soms is er sprake van een commercieel belang van de fokkers.
 • Het zou een iets moeilijkere operatie zijn voor dierenartsen.

Wanneer moet de castratie plaatsvinden?

Voor verschillende groepen kittens zal dit natuurlijk anders zijn:

 • Kittens van zwerfkatten: als het kitten acht weken is. Daarna kunnen ze worden terug geplaatst en zullen ze niet meer voor nageslacht zorgen. Dit is de enige reden om het zo ontzettend vroeg te doen!
 • Huiskatten: bij ongeveer vier maanden. Het kan dan eventueel gelijk of net na de tweede vaccinatie gebeuren. Wel moet de kat tot die tijd worden binnen gehouden.
 • Raskatten: raskittens gaan altijd pas na 13 weken bij de fokker weg. De Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren adviseert je kitten nog een week of drie te laten wennen en dan te laten castreren.
 • Asielkatten: bij vertrek naar een nieuwe eigenaar.

Gevolg

Als deze regels toegepast zouden kunnen worden zou de groei van het aantal zwerfkatten en katten die in het asiel terecht komen heel erg dalen… en is dat niet iets wat wij allemaal willen?

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *