raskat-of-niet

Raskat of huis-tuin-en-keukenkat

Een vraag die veel mensen zich stellen als ze een kat willen aanschaffen is: “Ga ik voor een raskat of niet?” Een eenduidig antwoord op deze vraag is er niet. Ieder ras heeft zijn eigen uiterlijke kenmerken en gedragseigenschappen. Het voordeel van een raskat is dat je vrij zeker weet wat je kunt verwachten, omdat een aantal karaktereigenschappen sterk naar voren komt.

Eerst en vooral moet je weten dat, wanneer er over een raskat gesproken wordt, er veelal verwezen wordt naar een kat van een bepaald ras MET stamboom. Je kan immers alleen bewijzen dat je kat een raskat is, als je een erkende stamboom hebt die aantoont dat de kat uit raskatten gefokt is.

Welke kenmerken zijn doorslaggevend?

Ben je op zoek naar een bepaald uiterlijk (langharig, kortharig, struis, fijngebouwd), weet dan dat je die kenmerken kan terugvinden bij zowel HTK-katten als bij raskatten. Raskatten worden gefokt omwille van bepaalde uiterlijke kenmerken. Hun typische kenmerken worden versterkt door de fok met dieren die deze kenmerken vertonen en geschikt zijn bevonden door hun fokker. Fokkers proberen de standaard van het ras te respecteren en hoog te houden.

Het uiterlijk en de verzorging van ieder ras staat min of meer op voorhand vast. Dit kan niet altijd gezegd worden van HTK-katten. Je kitten kan uitgroeien tot een reus van een kater of een klein katje, dat is een al dan niet aangename verrassing. Je kitten met kort haar kan plots bij het uitgroeien een mooie lange vacht krijgen (met de nodige vachtverzorging waar rekening mee gehouden moet worden). Of je dacht een langharig kitten te hebben dat bij het verliezen van zijn kittenpelsje zijn lange haartjes kwijtraakt en een kortharig katje wordt. Het uiterlijk van een HTK-kat is niet perse minder mooi, maar wel minder voorspelbaar.

Het karakter: eigenlijk is dit vergelijkbaar met het uiterlijk. Binnen de verschillende rassen is er een groot onderscheid waar te nemen in het karakter van de raskat. Het ene ras is uiterst actief en speels (bijvoorbeeld een Oosterse Korthaar), het andere ras nogal rustig (bijvoorbeeld een Noorse Boskat). Het ene ras kan goed alleen zijn (bijvoorbeeld een Britse korthaar), het andere ras absoluut niet (bijvoorbeeld een Siamees). Het ene ras kan moeilijker met kinderen omgaan dan het andere.

Een goede fokker heeft oog voor het karakter van zijn katten en probeert de ouderkatten dan ook zo te selecteren dat die karaktertrekken gerespecteerd blijven en versterkt worden. Je weet in de regel wat je koopt, maar er bestaan uiteraard altijd uitzonderingen op. Bij een HTK katje is de achtergrond minder bekend. Je weet niet altijd wat het katje al meegemaakt heeft (achtergelaten, niet gewenst, doodgeknuffeld), wat het karakter van de ouders was enzovoort. Je kat kan weinig sociaal zijn, schuchter, zeer actief, een knuffelaar en daar zul je zelf achter moeten komen. Je kunt elk katje opvoeden, maar ze hebben al wel min of meer een karakter. Alweer een aangename verrassing dus of juist niet.

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *