mijn kat wordt ontwormd

Mijn Kat wordt ontwormd!

Gisteren zijn we voor de jaarlijkse inenting naar de dierenarts geweest. De poezen krijgen dan ook altijd een ontwormkuur.

Waarom moeten katten worden ontwormd?

Doel

Het doel is altijd het terugdringen van een worminfectie tot een aanvaardbaar niveau. Dit niveau is afhankelijk van de “toestand” van de kat en de besmettingsdruk vanuit de omgeving. Het is bijna onmogelijk om een kat volledig wormvrij te maken, maar dit is ook niet nodig. 

 Wormen

Normaal zijn in Nederland maar twee wormsoorten van belang bij de kat: de lintworm en de spoelworm.

Lintwormen - en hun gastheer de vlooien.

De lintworm wordt overgebracht door vlooien. De met lintwormlarven besmette vlooien worden bij het verzorgen van de vacht door uw kat gevangen en opgegeten. In de darm komen deze lintwormlarfjes bij vertering van de vlo vrij en groeien dan uit tot volwassen lintwormen. Van deze lintwormen treffen we de losgelaten witte segmenten - zo groot als rijstekorrels - aan op de ontlasting. De lintwormen zijn goed te bestrijden met lintwormtabletten. Om te voorkomen dat de lintwormen telkens terugkeren, dienen echter ook de vlooien te worden aangepakt. Lintwormbestrijding zonder een afdoende vlooienbestrijding is dan ook niet goed mogelijk.

Spoelwormen hebben geen tussengastheer nodig.

Ze worden ook via de melk op kittens overgedragen. Dit leidt ertoe dat bijna alle katten in meer of mindere mate met spoelwormen besmet zijn. Als we praten over wormbestrijding hebben we het nu dus over spoelwormpreventie.

Besmetting

Lintwormen verraden zich snel: op de ontlasting van de kat bevinden zich kleine witte stukjes (maden), die als ze opdrogen wat bruiner worden (rijstekorrel).
Spoelwormen zijn veel lastiger te vinden, de eieren zijn microscopisch klein, de larven niet goed zichtbaar en dode volwassen wormen zijn meestal verteerd voordat ze het lichaam verlaten hebben. Ontlastingonderzoek is een eenvoudige en weinig kostbare methode om wormbesmettingen vast te stellen.

Wormmiddelen

Deze zijn er in zeer veel soorten van diverse fabrikanten, met sterk uiteenlopende prijzen. Ook de werkzaamheid tegen de verschillende wormsoorten wisselt. De meeste zijn wel werkzaam voor spoelwormen, maar de effectiviteit tegenover lintwormen valt nog wel eens tegen.

Bij de dierenarts en de dierenwinkel zijn diverse wormmiddelen verkrijgbaar. De assistentes zullen u graag adviseren over hun werkzaamheid en waarom u welk middel moet gebruiken. De meeste middelen zijn in tabletvorm of als pasta verkrijgbaar.

Ontwormingsschema

Zoals reeds eerder gesteld vormen spoelwormen het grootste probleem. Een ontwormingsschema moet dan ook gericht zijn op spoelwormpreventie. Van alle dieren zijn drachtige dieren en hun jongen het meest kwetsbaar. Bij drachtige dieren komen namelijk bij iedere kat  aanwezige ingekapselde larven weer tot ontwikkeling en deze worden op de kittens overgedragen.

Schema:

Volwassen katten

  •  3-4 keer per jaar een routine ontworming tegen spoelwormen.
  • Bij een lintwormbesmetting met specifieke middelen behandelen en ook de vlooien aanpakken.
  • Regelmatig van wormmiddel wisselen.
  • Af en toe (lx per jaar) een mengmonster ontlasting laten controleren op aantal en soort wormen.

Drachtige of krolse dieren

  • Tijdens de krolsheid (aan het begin en als ze gedekt moeten worden) ontwormen.
  • Drachtige dieren tot 3e week van de dracht.
  • Dezelfde middelen als voor volwassen dieren.

Kittens

  • op 3, 6 en 9 weken samen met de moeder ontwormen. Daarna iedere 6 weken tot een leeftijd van 9 maanden.
  • Het is zeker nuttig om van ieder nest op 3 weken een mengmonster ontlasting te laten onderzoeken om een idee te krijgen over de mate van besmetting.

Importdieren

  • Altijd ontlasting na laten kijken!!

Bron: dierenartsonline.nl

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *