http://www.vier-voeters.nl

Mijn Kat voert campagne!

Vandaag ontving ik het Journaal van de Stichting VIER VOETERS (FOUR PAWS). Dit  is een internationale dierenwelzijnsorganisatie, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Oostenrijk. Daarnaast heeft Vier Voeters ook kantoren in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Zwitserland, Hongarije, Bulgarije, Roemenië en Zuid-Afrika en een Europees beleidskantoor in Brussel. Het doel van deze Stichting is dieren die om welke reden dan ook misbruikt worden, rechten en een betere leefomgeving te geven.

Campagne: ze zijn overal

Ik vind dat deze Stichting erg goed werk doet, maar ik vraag jullie aandacht voor hun Campagne: ze zijn overal. In deze campagne wordt aandacht gevraagd voor de zwerfkatten.Alleen al in Duitsland leven ongeveer twee miljoen katten op straat dakloos, hongerig en meestal ziek. Zelf dacht ik dat dit vooral een probleem was in landen als Spanje, Italië en Griekenland, maar het is veel dichterbij. In Nederland leven veel zwerfkatten. De schattingen lopen uiteen tussen de tienduizend en tienduizendén dieren. Vooral in de herfst en winter komen veel katten op een ellendige manier om het leven door ziekte, honger of kou.

Het is belangrijk dat ook in Nederland, alle katten die buiten komen gecastreerd worden. Dit kan een groot probleem voorkomen. Helaas is het ook nog zo dat ongewenste geworden huiskatten op straat worden gezet. Vervolgens verwilderen ze. 

Rekensommetje

Katten zijn al met vier, vijf maanden geslachtsrijp. Een kat kan per jaar twee keer werpen en minimaal drie katjes groot brengen, die op hun beurt na een half jaar zelf voor nageslacht zorgen. Het aantal nakomelingen van één kat loopt in vier jaar op tot duizend!

Niet voeren

Hoe moeilijk het ook is, ik spreek uit ervaring, moeten deze zwerfkatten niet worden gevoerd. Dit maakt de situatie namelijk alleen maar erger. Wie een ongecastreerde zwerfkat voert, draagt eraan bij dat zij weer eerder jongen krijgen. Helaas zijn de asiels ook geen oplossing, want deze zitten overvol. Bovendien doe je daar een zwerfkat geen plezier mee, omdat ze zeer schuw zijn. Bovendien hebben deze verwilderde katten bijna geen kans om geplaatst te worden.

Campagne

De enige zinvolle en diervriendelijke methode om de groei van de zwerfkattenpopulatie te beperken is castratie. VIER VOETERS is een internationale zwerfkattencampagne gestart. Zij informeren over het lijden van de katten, werken samen met steden en gemeenten en helpen door gerichte castratieactiviteiten.

Wat kun jij doen?

 1. Laat uw huiskat castreren, zowel poezen als katers!
 2. Voer met verantwoordelijkheid.
  Voer zwerfkatten alleen als je ze ook laat castreren en er voor langere tijd voor kan zorgen. Je neemt hier een verantwoordelijkheid van vele jaren op je!
 3. Castratieplicht eisen.
  Dien bij je gemeente een verzoek in voor een castratie- en merkverplichting. VIER VOETERS adviseert en ondersteunt u graag.
 4. Vertel anderen kattenbezitters over het zwerfkattenprobleem.
Voor meer informatie verwijs ik naar de site van VIER VOETERS: www.vier-voeters.nl

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

Een gedachte over “Mijn Kat voert campagne!”

 1. Ik ben het er helemaal mee eens dat (zwerf)katten en poezen moeten worden gecastreerd/gesterriliseerd. Dat kan heel wat nakomelingen schelen die later toch weer op straat belandden.

  Mijn kitten is met 10 weken al gesterriliseerd. Alle kittens die bij ons Dieren te huis Midden-Holland (waar ik werkzaam ben als vrijwilliger) binnenkomen worden geholpen. Dat vind ik heel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *