mijn-kat-praat-met-dierenarts

Mijn Kat praat met de dierenarts!

In een oude nieuwsbrief van Stichting Zwerfkatten Amsterdam(SAZ) kwam ik dit artikel tegen. Gelukkig wordt het in Nederland veel vanzelfsprekender om je kat te laten 'helpen'. We zijn net terug van een vakantie naar Gran Canaria en daar zie je nog veel ongecastreerde katers lopen. Gelukkig is het zwerfkattenprobleem niet zo groot als bijvoorbeeld op Kreta. Wij hebben althans weinig zwerfkatten gezien.

Hier het artikel waarom een dierenarts adviseert om een kat te laten 'helpen'

We zullen in het kort uitleggen, waarom we adviseren om katten te laten steriliseren en castreren. Dit kan vanaf de leeftijd van 6 maanden en een gewicht van minimaal 2,5 kg. Katten zijn vanaf een maand of 6-9 geslachtsrijp, dus vruchtbaar.

De poes zal krols worden en met haar gedrag de katers proberen te lokken. Deze periodes beginnen als de dagen beginnen te lengen, dus al vanaf het begin van het jaar met een piek in het voorjaar. Een tweede piek valt in het najaar. Hier zit echter veel spreiding in, waardoor er eigenlijk door het jaar heen poezen drachtig kunnen worden. De krolsheid duurt een aantal dagen tot een week, sommige katten echter wel tot 2 weken. Dan is ze een 1-3 weken rustig en wordt ze weer krols, dit houdt een paar maanden aan. Ook hier zit per individuele kat veel spreiding in.

De poes zal veel miauwen en probeert de katers op te zoeken. Binnenkatten proberen te ontsnappen naar buiten toe. De poes kan gaan zwerven. De katers proberen de poezen te vinden en kunnen hierdoor kilometers van huis rondzwerven. De katers zullen in deze periode ook de concurentie te lijf gaan en wordt er flink gevochten tussen de heren.

Deze gedragingen leveren een aantal gevaren op:

  • Het verdwalen van katten en zo zwerfkat worden.
  • Poezen kunnen zich verstoppen en bevallen en de kittens groeien op tot zwerfkat.
  • De gevechten kunnen flinke verwondingen geven en abcessen, waardoor de kat verzwakt en ziek wordt.
  • Bij het vechten en paren kunnen ziektes worden overgedragen zoals kattenaids en kattenleukemie.
  • Veel zwervende katten krijgen ongelukken enof worden aangereden.
  • Veel zwerkatten hebben een zwaar leven om voor hun eigen eten en voor die van de kittens te zorgen.

Dit zou al reden genoeg moeten zijn om uw kat te laten 'helpen'.

Echter er zijn er nog een paar.

  • Een gecastreerde kater sproeit niet (indien op tijd gecastreerd) en de urine stinkt veel minder.
  • Poezen kunnen als ze gesteriliseerd zijn geen baarmoederontsteking meer ontwikkelen en is er minder kans op melkkliertumoren.

Omdat poezen ook nog meerdere nesten per jaar kunnen krijgen, wordt het zwerfkattenprobleem alleen maar groter. De SAZ vangt de zwerfkatten en laat ze bij de dierenarts castreren. Dit is de manier om het zwerfkattenprobleem aan te pakken en Ù kunt daarbij helpen door uw eigen kat ook te laten castreren!

Lucia Bakker
Dierenarts Dierenkliniek Osdorp

Bron: Stichting Zwerfkatten Amsterdam

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

Een gedachte over “Mijn Kat praat met de dierenarts!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *