headershadow

Latest Blogposts

Mijn Kat is verkouden. Wat nu?

Lurbes, burmees

Lurbes, onze zesjarige Burmees, is verkouden. Ieder jaar als de winter invalt, dan gebeurt dit. Hij krijgt vooral erg tranende ogen. Inmiddels weet ik dat katten net als wij niet verschoond blijven van aanvallen door virussen.

Katten kunnen, net als mensen, bij koud en nat weer een verkoudheid oplopen. Vooral huiskatten moeten dan extra tegen tocht en kou worden beschermd. Katten die buiten lopen, moeten in dergelijk weer een veilige schuilplaats hebben die tegen weer en wind beschermd is. De ene kat is er gevoeliger voor dan de andere.

De symptomen

Bij een kat die verkouden is, ontwikkelen de symptomen zich soms heel langzaam en onopvallend zodat ze door het baasje vaak lange tijd over het hoofd worden gezien. In andere gevallen treed de ziekte plotseling op, zonder een waarschuwing vooraf. Houd je kat goed in de gaten als zijn oogjes opvallend tranen, zijn neusje loopt, hij tijdens het ademen rare geluiden maakt of hees is en hoest. Ook koorts en een slechte algemene gezondheid kunnen symptomen van een verkoudheid of van een andere ziekte zijn die je serieus moet nemen.

Koorts

De lichaamstemperatuur van een gezonde kat schommelt tussen de 38 en 39 graden. Alles wat boven deze temperatuur komt, is koorts. Koorts is een waarschuwingssignaal van het lichaam en gaat meestal gepaard met slapheid, dorst en het gevoel het warm of koud te hebben. De polsslag is hoger en het hart klopt sneller.

Infectieziekten beginnen meestal met koorts, waarmee het lichaam de uitbreiding en weerstand van de bacteriën wil vertragen. Door aan de oorschelp of de poten te voelen, krijg je niet altijd volledige zekerheid of de kat koorts heeft. Koorts kun je het best met een digitale thermometer meten. In het geval van koorts moet de kat naar de dierenarts.

Neusverkoudheid

Een gewone neusverkoudheid, ook wel rhinitis of neuscatarre genoemd, heeft dezelfde symptomen als de kattenniesziekte, een gevaarlijke virusinfectie waartegen de kat elk jaar met een inenting kan worden beschermd: tranende ogen, het afscheiden van waterig neusvocht, later van etterig slijm uit de neus en ogen en niezen. Deze ziekte treedt zelfstandig op, maar ook als bijkomend verschijnsel van talloze andere ziekten. Het gevolg hiervan kan een voorhoofdsholteontsteking zijn. Een neusverkoudheid hoort door een dierenarts behandeld te worden. Een behandeling met antibiotica belooft meestal snelle genezing. Als een neusverkoudheid niet wordt genezen, kan hij chronisch worden.

***Onze ervaring is dat het meestal vanzelf weer over gaat. Als de kat niet echt ziek is en geen koorts heeft, wordt zelfs door de dierenarts geadviseerd niet met je kat naar het spreekuur te gaan, omdat hij dan wordt blootgesteld aan de koude lucht. Zeker als het net als bij ons binnenkatten betreft ***

Ziekenkamer

Het mandje van de zieke kat kan het best in een tocht- en stofvrije kamer staan die vaak moet worden gelucht. Zeer droge lucht kun je met behulp van een luchtbevochtiger of een kom water verbeteren.

Bron: Hart voor Dieren Special

Ik heb geen medische achtergrond, maar bel bij twijfel altijd de dierenarts!

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!
Meer over

6 reacties op “Mijn Kat is verkouden. Wat nu?


Comment author said

Door Charlotte op 9 december 2011 om 15:59

Misschien een hele domme vraag, maar is het nu ook besmettelijk voor de mens?
gr. Charlotte

 

Comment author said

Door Evelien op 9 december 2011 om 16:56

Domme vragen bestaan niet...

Sommige griep- en verkoudheidsvirussen kunnen van de kat op de mens en omgekeerd worden overgebracht. Als je dus niest of tranende ogen hebt, let er dan op dat de kat niet wordt aangestoken.
Dit geldt niet voor de niesziekte. Deze kan niet op de mens worden overgebracht. [bron: weetjesoverkatten.nl]

 

Comment author said

Door Bonnie op 13 mei 2013 om 14:27

M'n kat is sinds kort ziek en ik maak me zorgen. Hij heeft een hele rare nies. Al niest hij is het zo hard dat hij bijna niet meer kan lopen. Soms valt hij om! En een keer toen hij heel hard nieste kwam er een stukje gras uit z'n neus. Ik dacht dat het een klein stukje was maar het was een spriet van wel 10 cm lang! Kan ik hem helpen?

 

Comment author said

Door Evelien op 13 mei 2013 om 14:49

Beste Bonnie,
ik ben geen dierenarts, ik adviseer altijd om als je het niet vertrouwd naar de dierenarts te gaan. Succes!

 

Comment author said

Door samantha op 5 juni 2013 om 22:31

hallo,ik heb een vraag ik heb 2 kittens en moeder poes met niesziekte ik heb antibiotica voor ze en oog zalf maar mijn vraag is kan ik water met zout gebruiken voor hun neusje om ze wat lucht te geven? mvg samantha

 

Comment author said

Door Evelien op 5 juni 2013 om 23:37

Beste Samantha,
Volgens mij kun je dat gewoon gebruiken. Bij twijfel even de dierenarts bellen. Ik hoop dat ze snel weer beter zijn!

 

Plaats een reactie

*