Mijn kat is bang dat hij te dik wordt

Mijn Kat is bang dat hij te dik wordt...!

Veel Nederlanders verwennen hun kat of hond. Als ze zelf op de bank zitten met een stuk kaas, krijgt hun dier ook wat van dat lekkers. Maar een blokje kaas levert voor een kat net zoveel calorieen als vier repen chocola voor een mens.
Volgens NRC Handelsblad nemen huisdieren de leefstijl van hun baasjes over. Te veel eten en te weinig bewegen leidt uiteindelijk tot hetzelfde probleem: overgewicht. 30 tot 50 procent van de Nederlandse honden en katten is te zwaar. Dat komt voornamelijk omdat de hond te veel snoept en de kat te weinig beweegt.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek, schrijft de NRC, heeft recent aangetoond dat honden steeds dikker worden naarmate ze langer bij een eigenaar met overgewicht wonen. Belangrijke factor is de hoeveelheid lichaamsbeweging die eigenaar en hond krijgen. Honden die veel uitgelaten worden zijn niet dik, en hun baasje ook niet.

Beweegt je kat genoeg?

Katten bepalen hun eigen ritme. Ze lopen zelf in en uit het huis en zwerven 's nachts buiten rond. Toch worden ook katten steeds dikker omdat ze vaker binnen zitten dan vroeger, terwijl een kat hoort te jagen. Op drie hoog kan de kat zijn natuurlijke gedrag niet kwijt. Soms gaan ze van de stress veel eten, terwijl de dieren ook nog eens minder bewegen.
Wie een te mollige kat heeft moet de hoeveelheid voeding aanpassen. Anders liggen suikerziekte en hart-en vaatziekten op de loer.
Het huisdier wordt steeds meer de spiegel van de mens.

Misschien moet ik toch maar eens informeren of mijn kat mee kan naar de Weight Watchers... voorkomen is beter dan genezen, toch?

Bron: NRC Handelsblad

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

6 gedachten over “Mijn Kat is bang dat hij te dik wordt...!”

 1. Nou, de vast periode is weer begonnen, ook bij ons en Timo (in dit geval geen poes maar hond) moet verplicht mee op stap..leuke anekdote van een kennis van mij die haar hond ook meenam om flink te gaan lopen, ze moest het beestje gewoon bij voeren, viel teveel af.
  het is wat met die baasjes!
  x

 2. Met 5 katten valt het niet mee om ze allemaal op tijd en naar hun individuele behoeften te voeren .. er staan brokjes en 1x per dag krijgen ze een eetlepel 'vleesjes', waar ze voor klaar zitten! 's Nachts gaan ze buiten spelen en staat er wat voer voor ze boven. Het blijft behelpen. Maar ze zijn dan ook van 8 mnd tot 13 jaar! Help!

  1. Het is altijd moeilijk om met meerdere katten in huis katten apart te voeren. Zo te horen kun je prima inschatten hoe je het moet doen!

 3. Hoi Evelien,

  Ik vind het goed dat je dit probleem aan kaart. De meeste mensen nemen het in eerste instantie niet serieus en denken niet na bij de gevolgen ervan. Naast lichamelijke klachten, kunnen katten ook apatisch worden of kan zichzelf niet meer overal wassen. Als mensen het zelf niet zo nou nemen met hun gewicht, is dat meestal hun keuze. Een huisdier krijgt die keuze niet. Een goede verzorging stopt niet bij het schoonhouden van de kattenbak, eten geven en knuffelen. De kat gezond houden hoort daar ook bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *