flits logo

Mijn Kat heeft een chip!

Volgens Het Parool van 10-11-2011 moeten alle katten in Amsterdam vanaf dit jaar een chip krijgen.  Dat wil de Partij voor de Dieren Amsterdam. De fractie wil er met de verplichte chip voor zorgen dat er minder katten op straat en in het asiel belanden.

De partij stelt dat voor in het kader van de gemeentelijke bezuinigingsoperatie. 'Die opvang kost de samenleving handen vol geld en zeker in de tijd van de bezuinigingen gaat dit ten koste van dieren die in nood zijn en geen eigenaar hebben', zegt fractievoorzitter Johnas van Lammeren tegen AT5. 'Een identificatiechip is effectief in het traceren van de katteneigenaar en ontmoedigt het dumpen van katten.'

De Amsterdamse dierenopvangcentra moeten ieder jaar zo'n 1500 katten opvangen. Van deze dieren heeft 90 procent geen chip. Daardoor is het meestal onmogelijk om het baasje op te sporen.

Denken jullie dat dit een oplossing is voor het zwerfkattenprobleem? Ik denk namelijk dat het heel moeilijk is om te controleren wie een kat heeft en hoeveel.

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

5 gedachten over “Mijn Kat heeft een chip!”

 1. Het lijkt me inderdaad moeilijk te controleren wie een kat heeft en hoeveel. Maar met een chip kun je wel per kat kijken wie de eigenaar is.

  Mijn kat is gechipt. Ik ben er blij om.

 2. Hoi kattenvrienden/dinnetjes!

  Ook ik vind het van groot belang dat huisdieren gechipt zijn of worden. Wat ik alleen nog wel even onder de aandacht wil brengen is; iedere huisdiereigenaar is ZELF verantwoordelijk voor het up to date houden van de chipgegevens op de diverse sites. Wanneer je bijvoorbeeld verhuist of een ander telefoonnummer krijgt, dien je dat zelf door te geven via de website op de database. Het komt helaas nog te vaak voor dat zwervend aangetroffen dieren, die ondanks dat zij gechipt zijn, alsnog in het asiel belanden, simpelweg omdat de gegevens niet meer actueel zijn. Ik verricht, naast mijn gewone secretaressebaan, al ruim 13 jaar vrijwilligerswerk bij de Dierenambulance in Rotterdam. Daar maken we bijna wekelijks dit soort dingen mee. En da's jammer, want er is niets leukers/fijners dan een beestje met zijn/haar baasjes te herenigen.
  Dus, moraal van dit verhaal: zorg ervoor dat a. je dier gechipt is en b. de gegevens up to date zijn en blijven.

  Katachtige groetjes,
  Brigitte uit Rotterdam

   1. Hoi Evelien,

    Graag gedaan! Ik kan het inderdaad niet vaak genoeg zeggen. Ook tijdens het werk op de ambulance zeg ik het ook altijd tegen iedereen en spreek ook mijn collega's hierop aan.
    Mensen zijn altijd in de veronderstelling (althans de meesten) dat zoiets vanzelf gaat. Helaas is de werkelijkheid anders. Nog erger is het wanneer je een gechipt dier dat is overleden op moet halen en de gegevens zijn niet up to date. Ik zeg altijd; je kunt maar beter weten dat je beestje/vriendje dood is, dan jaren in onzekerheid leven. Ja toch?

    Katachtige groet terug!
    Brigitte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *