shingen - Arie de Jong

Mijn Kat gaat naar het museum!

Via een vriendin van Het Kattenloket ontving ik een krantenartikel over een tentoonstelling van Arie de Jong. Zij heeft een expositie in het Westfries Museum in Hoorn tot en met 24 maart 2012. 

Wie is Arie de Jong?

Op haar website staat de volgende tekst:

Ik maak werk voor boven de schoorsteenmantel.

De Kat als icoon voor het samengaan van alledaagsheid en mystiek, de versmelting van ongetemde natuur en menselijke herkenbaarheid.

Arie de Jong (Alkmaar, '61) tekent en schildert De Kat. Sinds 1986 tracht zij de essentie van dit fenomeen vast te leggen in zeefdruk, pastel en glazuur op keramische ondergrond.

De kat is voor de Jong een nooit aflatende bron van inspiratie. Het uiterlijk van het dier vormt natuurlijk een deel van die fascinatie: een groot roofdier op kleine schaal uitgevoerd, een soepel, elegant en doelmatig dodelijk wapen. Belangrijker is de innerlijke kant van de kat en de wisselwerking die zijn karakter op ons, mensen, heeft.

De kat heeft zich onwrikbaar ingedrongen in het menselijk bestel: van de meest glorieuze momenten uit de wereldgeschiedenis tot het onbeduidendste huiselijke drama, in alles heeft de kat zijn plaats gevonden.

Als geen ander wezen laat de kat het alledaagse met het mysterieuze versmelten en zelfs in zijn meest natuurlijke houdingen en handelingen weet hij menselijke herkenbaarheid te bieden. Ongegeneerd genietend van onze verzorging en onze technologische verworvenheden blijft de kat echter ongrijpbaar: het laatste stukje wildernis in ons stedelijk bestaan. De katportretten van de Jong proberen aan deze dualiteit uiting te geven.

Expositie Westfries Museum

Japanse houtdrukkunst
Sinds eind jaren '80 werkt Arie de Jong als beeldend kunstenaar, met De Kat als vast thema. Aanvankelijk nog in zijn 'alledaagse' staat, als sierlijk, enigszins mysterieus huisdier. Gaandeweg is haar stijl en werkwijze zich echter meer en meer in Japanse richting gaan ontwikkelen. Directe aanleiding hiertoe was een rugvullende tatoeage, naar eigen ontwerp, in Japanse stijl en natuurlijk mét kat. Stapels tekeningen en schetsen waren het resultaat. Het werken met Japanse thema's hebben De Jong sindsdien niet meer los gelaten. Grote inspiratiebron is daarbij de Japanse houtdrukkunst uit de 19e eeuw, en dan met name de musha-e, prenten met historische figuren en krijgslieden van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) en zijn leerling Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892).  Toeval of niet, Kuniyoshi was óók een groot kattenliefhebber en koos dit dier als onderwerp, waarbij hij de kat in ‘menselijke' situaties en  vormen afbeeldde.

 

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *