wereld aids dag

Mijn Kat en Wereld Aids Dag!

Vandaag 1 december is het Wereld Aids Dag. Helaas kunnen katten ook Aids krijgen, daarom gaat vandaag mijn blog over FIV, ook wel kattenaids genoemd in de volksmond. FIV staat voor Feline Immundeficiëntie Virus. Ik heb een gedeelte overgenomen van de zeer informatieve en complete website www.kattenaids.nl 

Het virus wordt met name doorgegeven door het toebrengen van diepe bijtwonden door een met FIV-besmette kat. Volgens onbewezen berichten zou het virus ook doorgegeven kunnen worden door speekseloverdracht of moedermelk. De meeste katten die FIV hebben zijn katers die te lang ongecastreerd hebben rondgelopen. Zij verdedigen hun territorium en gaan daarbij een vechtpartij met een andere kater niet uit de weg. Dit betekent niet dat een poes geen FIV kan krijgen. Een dekking gaat namelijk vaak gepaard met een nekbeet. Het komt erop neer dat de kater een (diepe) bijtwond aanbrengt in de nek van de poes.

Het FIV-virus is een zogenaamd lentivirus, wat betekent dat het een virus is wat zich langzaam vermenigvuldigd. Doordat het een lentivirus is, kan het jaren duren voordat je er achter komt dat je kat besmet is met FIV. De FIV nestelt zich in bepaalde witte bloedcellen waardoor deze niet meer goed kunnen funktioneren en daardoor wordt het immuunsysteen aangetast. Je hebt namelijk je witte bloedcellen nodig om bacterieen en virussen te bestrijden. Als er teveel witte bloedcellen zijn aangetast kan het lichaam van de kat de bacterieen en virussen niet goed meer bestrijden en wordt de kat dus vatbaarder voor allerlei infecties. Dit is vaak het punt waarop mensen naar de dierenarts gaan en de FIVtest gedaan wordt. Veel voorkomende klachten zijn : oorontsteking, tandvleesontsteking, diarree, vermagering, huidinfecties, opgezette lymfklieren. Hiernaast kunnen ook andere klachten optreden als gedragsveranderingen en bewegingsstoornissen. Ook tumoren worden bij FIVbesmette katten vaker gezien dan bij FIVvrije katten. Helaas wordt naast FIV ook nogal eens FeLV (leukemie) gezien, het is daarom verstandig om een FIVpositieve kat ook te laten testen op FeLV.

Als je kat eenmaal besmet is met FIV kan je het FIVvirus op geen enkele manier meer bestrijden. Het enige wat je kunt doen is er zo goed mogelijk voor zorgen dat je kat geen infecties oploopt en trachten het proces wat af te remmen met medicatie als interferon. De kat zal nooit sterven aan de FIV zelf maar aan een infectie die hij niet meer kan bestrijden. Mocht je kat toch een infectie oplopen dan is het noodzaak deze zo snel en goed mogelijk te behandelen. Daarnaast is het verstandig er voor te zorgen dat de weerstand zo hoog mogelijk blijft door middel van goed voer, weinig stress, goede bestrijding van in-en uitwendige parasieten en eventueel voedingssupplementen of homeopatische middelen. Overleg het gebruik van voedingssuplementen en homeopatische middelen altijd met je dierenarts, niet elk middel is onschuldig! Vertel je dierenarts ook altijd precies wat je je kat geeft aan voedingssuplementen of homeopatische middelen voordat je andere (chemische) medicatie gaat toedienen.

Voor meer informatie en wat je precies moet doen als je kat geïnfecteerd is met dit virus of als je zelf een FIV-kat wilt adopteren, raad ik je aan deze website te bezoeken.

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *