Kat in de sneeuw

Mijn Kat en de Winter

Wat moet je doen als een 'vreemde' kat bij jou voor de deur staat en binnen wil? Moet je zo'n kat nu wel of geen eten geven. Amivedi, de Stichting voor vermiste en gevonden dieren, geeft een aantal tips voor de komende wintermaanden.

De winter is begonnen en het is kouder geworden. Vele dieren moeten een overlevingsstrijd leveren. Amivedi geeft u wat tips over hoe u de dieren de winter door kunt helpen.

Vreemde kat eten geven?

Veel buitenkatten lopen bij mensen aan, en willen dan naar binnen. Dat is begrijpelijk met dit winterweer. Loopt er een zwerfkat bij u aan en ziet de kat er gezond uit, geef vreemde katten niet zomaar eten. Dit is wel te begrijpen, maar dan wil het dier niet meer terug naar zijn eigen huis. Voor de eigenaren, die vaak vlak in de buurt wonen, is het heel vervelend als een dier ergens anders te eten krijgt. Sommige katten krijgen ook speciaal dieetvoer, wat grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het dier, als hij ander eten krijgt.

Website Amivedi

Indien u een vreemde kat tegen komt, kijk dan eerst op de website van Amivedi of dit dier vermist wordt. Als dat zo is, neem dan contact met Amivedi op, zodat de eigenaar op de hoogte gebracht kan worden. Als het dier er verder goed uit ziet kunt u hem gewoon laten lopen. Als er geen eten te halen valt gaat hij vanzelf terug naar zijn huis. Voor de echte zwerfdieren is het natuurlijk een ander verhaal.

Indien de kat er goed uit ziet, kunt u de kat ook een zelf gemaakte papieren kattenbandje omdoen en de kat weer los laten lopen. Als de kat de volgende dag nog met dit bandje rondloopt, en Amivedi niet door een eigenaar is gebeld, dan is de kans groot dat het dier inderdaad geen eigenaar heeft. En is het verstandig om de dierenambulance dit dier op te laten halen. Op het bandje kunt u volgende tekst erop vermelden: “Het vermoeden bestaat dat dit een zwerfkat is. Bent u de eigenaar, of kent u de eigenaar, wilt u ons dan s.v.p. bellen. Ons nummer: …. Alvast hartelijk dank”

Dierenambulance

Ziet het dier er niet goed uit, is het te jong of twijfelt u, overleg dan altijd even met de dierenambulance. De dierenambulance zal dit dier dan op halen.

Beschutting in de nacht

Blijf de kat rondzwerven in uw tuin, geef het dier dan een beschutting voor de nacht. Zet ergens een kartonnen doos neer, met wat oude lappen, of geeft een zwerfdier onderdak in een schuur of garage.

Laat in ieder geval uw kat in de nachten niet naar buiten. Nu het kouder is zoeken de dieren een beschutting. Katten zoeken regelmatig een plekje onder de motorkap van een auto. Klop er even goed op, voor u gaat rijden, zodat een kat er weer onder vandaan komt. 

Katten eten geen sneeuw. Daardoor kan het gebeuren, dat zwerfdieren uitgedroogd raken, omdat ze geen water kunnen vinden. Geef indien mogelijk, een zwerfdier wat te drinken. Is uw dier zoek, wees dan ook even alert op sloten en vijvers. Veel dieren springen op het ijs, en zakken er vervolgens doorheen. Zij kunnen niet weten of ijs het wel of niet betrouwbaar is. Ook een dunne laag ijs met sneeuw, geeft het idee van een vaste grond voor de dieren. Ook raken de dieren snel onderkoeld, zelfs als er maar een klein laagje water in een sloot of vijver staat.

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

4 gedachten over “Mijn Kat en de Winter”

  1. hallo verderop in de buurt leven wel 20 zwerfkatten.de dieren hebben volgens mij echt last van de kou,ze zitten soms te bibberen.bewoners uit de flats mogen ze van de woningstichting niet meer voeren,zielig gelukkig doen sommige mensen het toch,verder ontfermt niemand zich over deze dieren,wie zegt dat katten goed tegen de kou kunnen?ik geloof er niets van,wat kun je voor deze dieren echt doen?heb net een grote zak met kattenbrokjes gestrooid,kon ik ze maar beschermen tegen de kou,niemand doet iets de dierenbes. kan niets moet van de gemeente komen,maar die doen niets,die zitten s avonds wel lekker bij de open haard

  2. Heb al een week of drie een kat in mijn tuin, in het begin zag het er erg mager uit en heel erg rillerig en schuw, het krijgt nu eten en slaap in een reismandje heb al een advertentie geplaatst bij Amivedi. Er is nog steeds geen reactie!! Weet niet meer wat ik moet doen.

    1. Hoi Lida,
      als je de kat kunt vangen, kun je hem/haar naar het asiel brengen. Anders zou ik de dierenambulance bellen. Katachtige groet, Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *