Copyright (c) 123RF Stock Photos

Mijn Kat denkt na over vroegcastratie!

Sinds januari 2012 werk ik als vrijwilliger in een kattenasiel. Vanaf april is er sprake van een ware ‘kittenexplosie’. Er komen gezonde aanstaande moeders, zieke aanstaande moeders, schuwe aanstaande moeders, inteelt aanstaande moeders, piepjonge moeders… De kittens worden geboren en komen vaak al ziek ter wereld. Gelukkig is er een groot aantal pleeggezinnen actief waar deze kittens opgroeien en zodat de asiels kunnen zoeken naar nieuwe adressen voor deze kittens die toch een enigszins valse start maken.

Hoe kun je dit probleem nu aanpakken? Wat zou je er aan kunnen doen, zelf of als Dierenbescherming of als politiek? Lees verder

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

2 gedachten over “Mijn Kat denkt na over vroegcastratie!”

  1. Toen ik met mijn kittens (broer en zus) bij de DA kwam voor de eerste check waren de balletjes van het mannetje nog niet ingedaald en dat scheen een probleem te zijn. Ik vond het voornamelijk een probleem dat Zwelgje niet gediend leek te zijn van dat geknijp van de dierenarts ;-). Ik kreeg het advies om zodra hij krols gedrag ging vertonen, maar in ieder geval bij 6 maanden te laten steriliseren. (geloof dat er van castratie tegenwoordig geen sprake meer is, ouderwets)
    Hij heeft nooit krols gedrag vertoond. Zijn zusje daarentegen gedroeg zich vanaf de geboorte als een kleine slettebakje. Zeer aanhankelijk en heel erg gericht op alles van het mannelijk geslacht, inclusief haar broer. Maar seksuele toenadering tussen hen beiden: nooit wat van gemerkt.

    Toen ze zes maanden waren en ik ze bij de DA bracht voor de sterilisatie werd er nog gezegd dat zij daar eigenlijk te jong voor was, maar dat ze wel zouden kijken. Groot was de verbazing bij het team van de dierenarts dat Wickie, het snollebolletje, al zwanger bleek te zijn! Zo werd het een abortus en een sterilisatie, veel ingrijpender want nu een ritssluiting over d'r halve buik ipv een klein gaatje.

    Zowel Wickie als Zwelgje lijken er weinig aan te hebben overgehouden, behalve twee kittenembryos op sterk water. Het is niet goed te zien, maar als deze geboren waren hadden ze misschien wel 3 staartjes en 5 pootjes gehad. W&Z komen uit een geslacht van boerderijkatten met heel veel inteelt.

    Ik ben erg benieuwd naar de nadelen van vroege sterilisatie (wat is eigenlijk vroeg?), maar zie er nav mijn eigen verhaal ook wel voordelen van. Ook als ik al die in de steek gelaten katten tegenkom bij de Poezenboot en stichting zwerfkatten, verhalen hoor als van die vrouw die kittens doodde door ze in te vriezen, kittens die in vuilcontainers gevonden worden... Nou, dan liever een gecontroleerde ingreep bij de DA met pijnstilling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *