Kattenstoet Ieper

Mijn Kat bezoekt de Kattenstoet!

In het zuiden van ons land is het Carnaval losgebarsten. Dat doet me denken aan het driejaarlijkse festijn in het Belgische Ieper: De Kattenstoet.

De tweede zondag van mei 2012 is het weer zo ver!  

Geschiedenis

De Kattenstoet is een driejaarlijkse stoet in Ieper waar, zoals de naam dat laat vermoeden, de kat centraal staat. Ieper wordt, naast het recente Vredesstad, ook de Kattenstad genoemd. Er komen telkens enkele tienduizenden mensen kijken. Aansluitend op de stoet is er ook steeds heksenverbranding en kattenwerping, waar de stadsnar vanop het belfort pluchen katten naar beneden werpt, waaronder op de Grote Markt een menigte reikhalzend staat te wachten om er één te vangen. In de Middeleeuwen smeet de stadsnar echte katten naar beneden. In 2006 lokte de kattenstoet meer dan 50000 mensen naar Ieper, waaronder ook veel Chinezen en Japanners, daar staat de kat voor geluk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Kattenstoet stilgelegd maar op 17 maart 1946 werden er weer pluchen katjes gegooid, voorafgegaan door een kleine stoet en de veroordeling van de kat op de Grote Markt.

Kattenstoet Ieper
Kattenstoet Ieper

Het verloop van de stoet

De stoet begint met een publiciteitskaravaan gevolgd door de inleiding en opening met de Koninklijke Harmonie Ypriana. Na de vlaggenzwaaiers, komen taferelen aan bod zoals Ieper Historische Stad, Ieper Kattenstad, Kattenverering in de geschiedenis, Kat in Taal en Legende, de Kat de Wereld rond etc... Na de stoet trekt iedereen naar de Halletoren waar de stadsnar enkele pluchen katjes naar beneden werpt.

Het Kattenwerpen

Ieper was een lakenstad en dankte zijn welvaart aan de lakennijverheid. De wol, die werd ingevoerd vanuit Engeland, werd opgestapeld in de Lakenhalle totdat het verkocht werd aan de ambachtslieden. Nadat de wol was verwerkt tot laken, kwam het terug in de halle terecht waar het bleef liggen tot het tijd was voor de jaarmarkt. Het laken trok echter muizen aan, die er zich tegoed aan deden en zich nestelden en voortplantten in de stof. Als oplossing voor dit probleem besloten de inwoners van Ieper om een aantal hongerige katten los te laten in de Lakenhalle. In het begin ging alles goed. De katten aten de muizen op en het laken was gered. Maar al snel werd ontdekt dat het plan een nadeel had. De katten gaven zich niet alleen over aan hun jacht- maar ook aan hun voortplantingsdriften. In plaats van met een overschot aan muizen en ratten zat Ieper na een tijd met een overschot aan katten. Er werd niets beters op gevonden dan de dieren van de Halletoren te gooien als middel ter verdelging. De echte reden zal waarschijnlijk nooit aan het licht komen.

Vanaf dat moment worden er alleen nog pluchen katten van de toren geworpen... gelukkig maar!

Kattenstoet Ieper
Kattenstoet Ieper

De Kattenstoet bezoeken?

De Kattenfeesten inclusief de Kattenstoet zijn erg populair en trekken iedere drie jaar heel veel bezoekers. De inschrijving is inmiddels gestart op www.kattenstoet.be

Als je er naar toe gaat of al eens bent geweest ben ik natuurlijk heel erg benieuwd naar je verhalen.

Gepubliceerd door

Evelien

Sinds 2002 werk ik (Evelien Bos) als zelfstandig ondernemer. Ik ben oprichter en eigenaar van Het Kattenloket. Na veel uitstapjes heb ik ontdekt dat mijn passie ligt bij alles wat te maken heeft met katten. Deze informatie wil ik graag met je delen!

Een gedachte over “Mijn Kat bezoekt de Kattenstoet!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *